Moim zdaniem to odstępstwo od tych ciast z tradycyjna mąka, ale wiem że to moje ulubione ciasto. Cudownie wilgotne, proste w przygotowaniu, lekkie i ta kruszonka.

Czasami przychodzą takie dni, że słodkie mogłabym jeść 24 h.
Często próbując coś wyczarować w kuchni robię to z “moich końcówek”
z hasłem przewodnim co będzie to będzie. Dlatego udowadniam wam,
że w kuchni można wszystko wykorzystać!

Przedstawiam wam moje ciasto jogurtowe z kokosowa kruszonka z duża ilością borówek!

Składniki:

3 duże jaja 

3 szklanki maki orkiszowej 

1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 szczypta soli morskiej 

pół szklanki oleju

1 łyżeczka cukru waniliowego

dowolne dodatki: orzechy lub owoce

Do kruszonki:

1 szklanka maki orkiszowej

1 szklanka cukru kokosowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski przełożyć jogurt.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z soda, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać.

Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Wyłożyć do podłużnej blaszki i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.

10 Odpowiedzi do “Moje małe słodkie ja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *